Logo PC Groep Midden-Hondsrug

Nieuws

Nieuws uit krant en internetOp deze pagina vindt u alle leuke, interessante, belangrijke nieuwsfeiten die zich in de digitale wereld te melden zijn.

Het gaat natuurlijk niet alleen om Microsoft of Apple nieuws, maar echt over van alles wat maar enigszins met computers te maken kan hebben.

Mocht u zelf ook een leuk nieuwtje gevonden hebben, mail het dan naar Bert Vos, de websitebeheerder van deze site. U treft Bert zijn e-mailadres aan helemaal onderin deze pagina of in de hoofdpagina (Home) van deze site.

 

Microsoft kondigt Windows 10 aan.

Datum: 1 oktober 2014.
Microsoft heeft Windows 10 aangekondigd, de opvolger van Windows 8.2. De officiële versie van Windows 10 verschijnt halverwege 2015. De belangrijkste vernieuwingen op een rij.
Het startmenu is terug
De meest gehoorde klacht over Windows 8 en 8.1 was het ontbreken van het startmenu. Microsoft heeft geluisterd naar zijn gebruikers en het oude vertrouwde menu teruggebracht.
De knop zit net zoals in Windows 7 en eerder linksonder, en opent een vernieuwd menu met apps, mappen en nu ook interactieve widgets.
In het startmenu zit ook een zoekbalk, waarmee niet alleen de computer kan worden doorzocht, maar ook het internet. De taakbalk met veelgebruikte software is ook weer terug onderin het scherm.
Windows 10
 
Windows 10 half 2015 beschikbaar

Eén appstore, één beturingssysteem
Windows 10 zal draaien op dektop en -laptopcomputers, maar ook op tablets en zelfs telefoons. Elk Windows-apparaat beschikt over dezelfde appstore en dus dezelfde apps, maar de manier waarop die worden weergegeven en bestuurd is anders.
Op een desktopcomputer of laptop wordt de nieuwe desktopomgeving met startmenu getoond. Op een tablet of telefoon worden de tegels uit Windows 8.1 getoond, die meer geschikt zijn voor een touchscreen.
Wanneer er op een hybride apparaat wordt gewerkt, zoals de Surface Pro, past de omgeving zich aan afhankelijk van de manier waarop het apparaat wordt gebruikt: als het toetsenbord wordt ontkoppeld, kan er voor worden gekozen om over te schakelen naar tablet-mode.
Meer apps in vensters
In Windows 10 zullen meer apps in een venster werken. In Windows 8 draaiden moderne apps enkel schermvullend, maar in Windows 10 zullen zij in de desktopversie van Windows 10 ook gewoon in een venster kunnen worden weergegeven.
Task View
Ook nieuw in Windows 10 is Task View, dat veel wegheeft van de Exposure-functie in OS X. Met die nieuwe knop in de taakbalk kan er een visueel overzicht van alle open vensters worden opgeroepen.
Ook kunnen gebruikers met Task View meerdere bureaubladen aanmaken, waartussen gemakkelijk gewisseld kan worden. Verder kunnen vensters vanuit het overzicht makkelijk kunnen worden geordend zodat zij bijvoorbeeld een schermhelft of -hoek vullen.
 
 
Downloaden van de voorversie - Technical Preview - van Windows 10 :
 
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-download?ocid=tp_site_downloadpage
 
 
 

Internetoplichters Marktplaats opgepakt

Bron: Telegraaf-Digitaal: 16 april 2014
STOFFELS, ANKO

Website van MarktplaatsLEEUWARDEN - De politie heeft een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 25-jarige man uit Utrecht opgepakt wegens een serie oplichtingspraktijken op internet. Via websites als Marktplaats, Speurders en Tweedehands.net boden ze onder meer iPads, telefoons en spelcomputers te koop aan. Na betaling werden de spullen nooit geleverd.

Zo wist het duo 14.000 euro op te strijken. In het hele land werden 118 mensen slachtoffer van het duo. De politie kreeg 19 aangiftes binnen, meldde ze woensdag.
De politie kwam de verdachten op het spoor met hulp van het Meldpunt Internetfraude en door eigen onderzoek. Ook het programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman besteedde eind vorig jaar aandacht aan deze oplichtingszaken.

 

Mensen kopen nieuwe computers om einde XP

Bron: Telegraaf-Digitaal: 4 april 2014
RIJSWIJK -
Nederlanders kopen meer nieuwe computers en tablets omdat Microsoft dinsdag stopt met het updaten van besturingssysteem Windows XP. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs een aantal grote elektronicaketens.

Zowel Dell, BCC als Dixons zag de verkoop van hardware stijgen. Dixons verkocht zo'n 20 tot 30 procent meer apparaten, de woordvoerders van de andere bedrijven noemden geen cijfers.
De verkoop stijgt mede doordat het in 2001 gelanceerde besturingssysteem straks niet meer wordt onderhouden door Microsoft. Het bedrijf dicht mogelijke beveiligingslekken niet meer. Gebruikers lopen daardoor meer risico. Begin maart gebruikten nog 1 miljoen Nederlanders het verouderde XP.
„Voor sommige mensen is dit het duwtje in de rug; het wordt echt tijd voor een nieuwe computer”, legde een Dixons-woordvoerder uit. Volgens een woordvoerster van Dell keken veel mensen ook even aan hoe de besturingssystemen Windows 7 en 8 werden ontvangen. De nieuwe computers en tablets met de opvolgers van XP en Windows Vista vinden nu gretig aftrek.
Dat mensen nog met XP werken, betekent dat zij veelal een apparaat van zeker 7 jaar oud hebben. Het installeren van een nieuw systeem heeft dan vaak geen zin. Toch ziet Microsoft een lichte stijging in de verkoop van Windows 7 en 8 als losse systemen, waarmee mensen zelf hun computer kunnen updaten.
In de winkels van BCC staan sinds afgelopen weekend speciale XP-servicepunten van Microsoft. Dat levert de 58 winkels extra verkoop op en de XP-experts achter de balie extra vragen. „Er komen vooral mensen die zich afvragen welk risico ze lopen, wat ze moeten doen en of hun computer nog geüpdatet kan worden”, zei een Microsoft-woordvoerster. „Mensen begrijpen het heel goed dat XP stopt; ze zien ook in dat dit systeem oud is.”
De servicepunten zijn nog tot na Pasen in de winkels. Vooral komend weekend verwacht Microsoft veel mensen bij de hulppunten.

 

 

Grand Canyon op Street View te zien vanaf Colorado River

Bron: NU.nl - 13 maart 2014: Google heeft de Colorado River die door de Grand Canyon stroomt op Street View gezet waardoor gebruikers digitaal over de rivier kunnen 'varen'.

Grand Canyon op Street View
De beelden zijn donderdag verschenen en te gebruiken via Google Maps.
Google heeft de 360 graden-opnames gemaakt vanuit een raft. Welke camera er gebruikt is, is niet bekend. Het bedrijf gebruikt voor Street View verschillende voertuigen.

De beelden zijn online gezet om aandacht te vragen voor de  bescherming en het herstel van de Colorado River. "Het is tijd om ons uit te spreken en het wonder van de Grand Canyon te beschermen", aldus Google in een blog.
Onlangs legde Google als migrerende ijsberen vast op Street View en werden beelden van het Top Gear-circuit toegevoegd.

 

Politie waarschuwt MKB en overheid tegen cryptoware

Logo PolitieBron: Politie.nl: 10-03-2014 | 15:14
Woordvoering: Landelijke eenheid
Driebergen - Een virus dat je bestanden onherstelbaar vernietigt: je financiën, klantenbestanden of foto’s. Cryptoware is een vorm van malware waarvan het aantal slachtoffers ook in Nederland toeneemt. Vooral het MKB en lagere overheden blijken een aantrekkelijk doelwit. De enige maatregel om je te wapenen tegen deze cybercriminaliteit is regelmatig back-ups maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. Een remedie achteraf is er niet.
Computers kunnen op verschillende manieren besmet raken met cryptoware. In de meeste gevallen gaat dat via besmette links, websites of bijlagen bij e-mails. Ongemerkt worden alle gegevensbestanden versleuteld. Ook back-upbestanden die verbonden zijn met de computer raken versleuteld. Nadat de versleuteling heeft plaatsgevonden, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen om geld en beloven in ruil ontsleuteling van de bestanden.
Preventie
De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen. Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt. Preventie is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit. Het regelmatig maken van back-ups op een externe opslag is de beste oplossing om belangrijke bestanden te behouden. Essentieel hierbij is om het back-up systeem niet constant aan de computer gekoppeld te houden, zodat het niet besmet of versleuteld kan raken. Automatische back-updiensten vormen dus een risico.
Midden- en kleinbedrijf
De Nederlandse politie waarschuwde eerder voor het probleem, na cryptoware-besmettingen in de ons omringende landen. Het zijn daar vooral het midden- en kleinbedrijf en lagere overheden die slachtoffer worden. De ICT-beveiliging is doorgaans minder robuust en de bedrijven beschikken over voldoende financiën om het losgeld te betalen. Inmiddels worden ook besmettingen met cryptoware gemeld door Nederlandse burgers en organisaties. Slachtoffers kunnen aangifte doen bij de politie. Dit leidt weliswaar niet tot het ontsleutelen van de bestanden maar geeft de politie wel inzicht in de aard en omvang van het probleem.
Bestuurlijk advies
Het Team High Tech Crime van de politie heeft afgelopen week een bestuurlijk advies uitgebracht over cryptoware. Hiervoor is nauw samengewerkt met het Nationaal Cyber Security Centrum. De politie stelt vaker dit soort adviezen op wanneer vanuit de opsporingsactiviteiten zicht is op een vorm van criminaliteit die om een bestuurlijke of private interventie vraagt. Het bestuurlijk advies over cryptoware is onder meer verstrekt aan MKB-Nederland en aan alle Nederlandse gemeenten.

 

200 miljoen exemplaren Windows 8 verkocht

Bron: Telegraaf.NL - 14 februari 2014: Ruim vijftien maanden na de lancering van Windows 8 zijn er ruim 200 miljoen exemplaren van het besturingssysteem verkocht. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt.

Windows 8 getoond op scherm, met aan de rechterkant een zwarte draadloze muis

In mei 2013 passeerde het systeem al de grens van 100 miljoen verkochte exemplaren. Overigens is niet bekend of de cijfers inclusief Windows RT licenties zijn.
In vergelijking met voorganger Windows 7 vallen de verkoopcijfers tegen. Van dit besturingssysteem werden in het eerste jaar meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht.
Voor de tegenvallende verkopen van Windows 8 kunnen verschillende oorzaken aangewezen worden zoals de teleurstellende Surface verkopen en een tekort aan voor touch en tablet geoptimaliseerde apps.

 

Vrijwel alle smartphones draaien Android of iOS

Bron: Webwereld.nl - 14 februari 2014 door Chris Koenis Google+
Nieuws - Er staat geen maat op de mondiale dominantie van Android en iOS. Hun duopolie groeide zowel het afgelopen kwartaal als in het gehele jaar 2013.

iOS en AndroidWie gaat er dit jaar nog een plekje veroveren naast Android en iOS? Gecombineerd draaien de twee besturingssystemen nu op welgeteld 95,7 procent op alle verscheepte smartphones ter wereld het afgelopen kwartaal. Over heel 2013 gezien gaat het om 93,8 procent.

Dat betekent de de gezamenlijk dominantie van Google en Apple nog altijd verder groeit. Met in het vierde kwartaal 4,5 procent meer (91,2 procent in het vierde kwartaal van 2012) en over het hele jaar 6,1 procent meer (87,7 procent in 2012), zo becijfert IDC.

Android bleef marktleider in 2013 met 78,6 procent, Apple's iOS volgt op gepaste afstand met 15,2 procent. Ook qua aantallen was 2013 overigens een goed jaar voor de smartphone. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer dan 1 miljard stuks verscheept.

 

Prijs voor phishingcampagne Universiteit Groningen

Bron: Webwereld.nl - 13 feb. 2014 door Andreas Udo de Haes Google+
Nieuws - SURF zegt 'hoera!' voor bewustwording van phishingrisico's. Dat was hard nodig, want RUG-medewerkers trapten massaal in nep-phishingmail.

Prijs voor RUGDe Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de SURF Security Award 2014 gewonnen met een sluwe phishingcampagne. Uit een nep-phishingmail die naar 6000 medewerkers werd verstuurd bleek dat de alertheid bij universiteitsmedewerkers op phishingmails is bedroevend laag was.
Van de 3000 medewerkers die de mail daadwerkelijk lazen, klikte maar liefst 2800 op een toch wel verdachte link. Vervolgens voerde daarvan 1000 medewerkers ook nog eens hun e-mail, personeelsnummer en wachtwoord in op een site die was aangekleed in de RUG-huisstijl, maar op een wildvreemd domein.
Je bytes zijn je babies
De phishingrun was de opmaat voor een informatiecampagne waarbij medewerkers oa via workshops werden geïnformeerd over het belang van informatiebeveiliging, met de slogan 'Your bytes are your babies, protect what's precious, keep IT safe!' De campagne was zeer succesvol en heeft de bewustwording bij medewerkers verbeterd, meldt de RUG trots. De prijs bestaat uit eeuwige roem en een geldbedrag van 2500 euro.

Heeft u zelf ook een interessant of leuk nieuwtje te melden, stuur het dan naar Bert Vos, de websitebeheerder van deze site. E-mail: bertvos@pchondsrug.nl